
Starożytni Egipcjanie naprawdę wykorzystywali meteoryty
3 czerwca 2013, 11:06Badacze z The Open University (OU) i Uniwersytetu w Manchesterze ostatecznie potwierdzili, że starożytni Egipcjanie wykorzystywali żelazo z meteorytów do produkcji symbolicznych akcesoriów.

Z mózgami jest jak z odciskami palców: nie ma dwóch identycznych
11 lipca 2018, 10:07Z mózgami jest jak z odciskami palców: nie ma dwóch identycznych. Unikatowość to wynik połączenia czynników genetycznych oraz indywidualnych doświadczeń życiowych.
Nowy, a jak ze średniowiecza
18 lutego 2009, 12:02Inżynierowie i architekci z Uniwersytetu w Cambridge stworzyli pierwszy w Wielkiej Brytanii prototypowy dom, który nie przyczynia się do efektu cieplarnianego, bo nie ma odcisku węglowego. Crossway, bo tak go nazwano, jest położony w pobliżu Staplehurst, a przy jego konstruowaniu zapożyczono średniowieczną technikę sprzed ponad 600 lat.

Tytoń szkodzi mimo wietrzenia pomieszczeń
21 czerwca 2013, 10:26Naukowcy z Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL) jako pierwsi na świecie dowiedli, że ekspozycja na pozostałości dymu tytoniowego, które osiadają na wszelkich możliwych powierzchniach, prowadzi do uszkodzeń DNA. Uczeni wykazali również, że w takim przypadku ciągłe wystawienie na mniejsze dawki jest bardziej niebezpieczne niż gwałtowna ekspozycja

Sikora bogatka dysponuje samokontrolą porównywalną do szympansiej
1 sierpnia 2018, 05:15Badacze z Uniwersytetu w Lund odkryli, że sikora bogatka (Parus major) dysponuje dużą samokontrolą, którą można porównać do występującej u szympansów i krukowatych.

Tofu o smaku Clooneya
16 marca 2009, 18:32George Clooney musiał być ostatnio bardzo zaskoczony, gdy przeczytał list od PETA. Organizacja otrzymała ręcznik, używany przez aktora w jednym z klubów fitness. W związku z tym pojawił się pomysł, by wyprodukować linię tofu o jego zapachu (smaku?). Nosiłoby ono nazwę CloFu i miałoby przyciągnąć nie tylko fanów George'a, lecz także innych ludzi, którzy dotąd obawiali się mdłego smaku bądź braku odpowiednich umiejętności kulinarnych.

Kryształy pamięci
11 lipca 2013, 10:51Na University of Southampton doświadczalnie udowodniono możliwość optycznego zapisania danych w 5-wymiarowej strukturze. Opracowana przez Brytyjczyków technologia pozwoli na stworzenie optycznych dysków o pojemności nawet 360 terabajtów, które będą w stanie stabilnie przechowywać dane w temperaturach dochodzących do 1000 stopni Celsjusza, a zapisana informacja przetrwa ponad milion lat

Są spiczaste nie po to, by zataczać łuki
23 sierpnia 2018, 15:04Dzięki jednemu z najdłużej trwających eksperymentów naukowych tego rodzaju wiadomo, czemu jaja nurzyków mają tak niezwykły spiczasty kształt.

Zdrowe zaczerwienienie
2 kwietnia 2009, 11:36Oceniając kondycję zdrowotną drugiej osoby, ludzie uwzględniają koloryt jej skóry (a konkretniej zabarwienie krwi). Jak łatwo się domyślić, najlepiej, gdy jest ona zaróżowiona, gorzej zaś, jeśli ktoś jest blady lub zielonkawy na twarzy.

Dzięki sprzedaży karaczanów uiszcza czesne
2 sierpnia 2013, 06:24Kyle Kandilian, student Michigan-Dearborn University, do tego stopnia lubi karaczany, że dzieli dom z ok. 200 tys. tych owadów. Odstąpił im nawet sypialnię...